Een drukke baan, veranderingen in je leven, vervelende gebeurtenissen of emotionele belevingen kunnen er allemaal voor zorgen dat je meer stress ervaart. Een tijdelijke verhoging van het stressniveau hoeft in eerste instantie geen problemen op te leveren voor de gezondheid. Wanneer de stress echter van langdurige aard is of wanneer het onze mate van aanpassing te boven gaat, kunnen er gezondheidsklachten optreden. Dit komt mede door de verhoging van stresshormonen (adrenaline en cortisol) in het lichaam, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en burn-out klachten kan toenemen. Stress coach Leiden kan je meer inzicht geven in de gevolgen die stress heeft voor je gezondheid.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten stress:

Acute Stress (korte-termijn)
Deze vorm betreft stress die door directe factoren ontstaat: bijvoorbeeld door conflict, een berg van werk, een belangrijke beslissing, of verandering in jou planning. Onze voorvaders konden in deze situatie nog daadwerkelijk met de zogenoemde fight-or-flight reactie reageren, dus voor de stress-factor (een onmiddellijke bedreiging) vluchten of een confrontatie aangaan. Omdat wij in de huidige tijd niet meer van dit soort bedreigingen hebben, is vluchten of vechten vaak ook geen (slimme) optie. Om met het type stress om te gaan dat wij tegenwoordig ervaren, moeten wij meer geadvanceerde coping-strategiëen toepassen. Hierbij kan Stress Coach Leiden een waardevolle ondersteuning zijn. Stress Coach Leiden kan u helpen de negatieve effecten van stress op uw gezondheid te beperken en te waarborgen dat uw acute stress niet over gaat in chronische stress.

Chronische Stress (lange-termijn)
Onze samenleving wordt met de razendsnelle vooruitgang van technologie steeds ingewikkelder. Ons werk wordt complexer, wij moeten meer multitasken en continu blijven bijleren. Chronische stress kan of door meerdere, constant aanwezige stressoren, of door meer ingrijpende gebeurtenissen ontstaan. Dit zorgt ervoor dat de stressreactie van ons lichaam blijft doorgaan – en dit is op lange termijn erg schadelijk voor onze gezondheid. Burn-out en andere aandoeningen die veroorzaakt zijn door stress komen dan ook vaker voor dan ooit. Met behulp van een Stress Coach Leiden kunt u leren hoe u met dit type stress kan omgaan, zodat uw lichamelijke stressrespons weer naar beneden gaat en u uw gezondheid op lange termijn beschermd.

Effect op Emoties en Gedachtes
Los van de negatieve effecten die stress heeft op jou gezondheid, is er ook een substantieel effect op jou emoties. Dit heeft wederom een grote impact op veel belangrijke aspecten van je leven: werk, efficiëntie, familie, relaties, maar vooral ook je eigen geluk. Stress leidt vaak al snel tot frustratie, verminderde geduld, irritatie, vermoeidheid en piekergedrag. Om te voorkomen dat dit leidt tot nog meer spanningen en problemen, kan je samen met een Stress Coach Leiden jou persoonlijke situatie bekijken om uit te vinden welke coping-mechanismes het beste bij jou passen.

Wat kan je doen om je korte- en/of lange termijn stress-niveau aan te pakken?
Stress coach Leiden kan jou helpen te herkennen welke stressfactoren je in jou leven kan aanpakken, en je stimuleren om betere coping-mechanismen toe te passen. Voorbeelden van zulke technieken zijn ademhaling, fysieke beweging, meditatie, mindfulness, time management en probleem-oplossen. Samen met een coach die bij u past, exploreer je wat de probleem-factoren in jou leven zijn de stress veroorzaken en ga je vervolgens in gesprek over hoe je zowel de problemen als je stress-niveau kan aanpakken.

Herken jij jezelf in de beschrijving van acute en/of chronische stress en wil je hier niet langer mee worstelen? Stress coach Leiden kan je hierbij verder helpen! Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met één van onze coaches in Leiden!

Door: Franziska Wolf